Top

Versier je fiets op koningsdag!

Versier je fiets op koningsdag!

Een echte Termeise Klassieker is toch de optocht met de versierde fietsen van de Feesttent naar de Aubade op De Dam. Dit jaar zal de feesttent niet op het Wesselplein staan en houdt onze voorzitter zijn jaarlijkse voorstelling via YouTube, dus zal onze stoet van versierde fietsen niet mogelijk zijn.

 

Onze fietsen versieren en lekker herrie maken in het dorp kan natuurlijk wel! Vraag je vader, moeder, opa of oma om je te helpen met het versieren van je fiets. En ga tussen 9 en 10 uur lekker met je versierde fiets door de straat. Maak iedereen maar vast goed wakker, zodat ze op tijd zijn voor de toespraak van onze voorzitter om 10 uur.

 

Laat je ouders je filmen met een mobiele telefoon terwijl jij jouw straat wakker maakt met jouw versierde fiets. Laat je filmpje opsturen naar de Oranjevereniging, zodat wij jouw filmpje* op Koningsdag kunnen laten zien aan het hele dorp! Stuur het filmpje voor 10 uur op naar Peter de Langen van de Oranjevereniging. Je kan jouw video insturen via e-mail: p.delangen@outlook.com of WhatsApp 06-22213591.

 

*We hebben voor je ouders tips voor het filmen met een smartphone hieronder op een rij gezet.

 

Tip 1: Blijf rustig tijdens het filmen met je smartphone.

Adem in… adem uit… Een video maken kan soms een beetje spannend zijn. Vooral als je bent gevraagd om een belangrijk moment – een aanzoek, een ultieme snowboard sprong – vast te leggen voor iemand. Vandaar tip één: blijf rustig. Bekijk even van een afstandje wat je gaat filmen, en druk pas op record als je weet hoe je het scenario in beeld wil brengen.

 

Tip 2: Houd je telefoon altijd met twee handen vast.

Voor een mooi, smooth beeld (als je bijvoorbeeld een persoon of object volgt), houd je jouw smartphone met twee handen vast en niet met één. Nog beter is het om je ellenbogen tegen je lichaam aan te houden, of ergens op te steunen, voor meer stabiliteit.

 

Tip 3: Loop naar je onderwerp toe.

De meeste smartphones beschikken tegenwoordig over een uitstekende camera, toch is inzoomen met een smartphone camera niet zo’n goed idee. De lens in je telefoon is niet geavanceerd genoeg om óók ingezoomd een scherp beeld te leveren. Daarom deze tip: loop naar je onderwerp toe en gebruik de zoomfunctie niet. Dit zorgt voor een korrelig beeld.

 

Tip 4: Film met het licht mee.

Houd altijd rekening met het licht als je gaat filmen, over het algemeen film je met het licht mee voor het mooiste beeld. Film je tegen het licht in, dan zie je alleen donkere silhouetten en geen details. Wil je een bijzondere lichtinval?

 

Tip 5: Ga ik horizontaal of verticaal filmen?

Wanneer jij bijvoorbeeld een presentatie of inzending voor de Oranjevereniging wilt gaan filmen kan je ervoor kiezen om de opname horizontaal of verticaal op te nemen. Deze keuze wordt vooral bepaald door het doel van je video. Waar ga jij het voor inzetten. Onze tip: horizontaal (liggend) opnemen. Waarom? Je krijgt niet alleen ‘meer in beeld’ maar je hebt ook nog de mogelijkheid om uit je 16×9 (lengte x breedte verhouding) beeldverhouding je video te snijden in een ander formaat. Dit kan 1×1 (vierkant) of zelfs verticaal (staande modus) 9×16 zijn.

 

Voor- en nadelen van verticaal filmen

Weet je zeker dat je video vooral op mobiele telefoons bekeken gaat worden en ga je deze posten als ‘Stories’ of als ‘TikTok video’s’? En is je onderwerp een persoon die totaal in beeld moet komen? Kies er dan voor om ‘verticaal’ te schieten. Op deze manier maak je optimaal gebruik van het platform waar je het op post. Het nadeel van verticaal schieten kan wel zijn, dat je later bij gebruik op andere video websites en platforms of op tv last kan krijgen van het horizontale frame waardoor links en rechts automatisch worden gevuld met zwart.